blog top

13 maj 2008

Træd, træd, trææææd...

Inspireret af en cykelkompis, Morten Krogh, fra vores trænningstur til Mallorca tidligere på året, deltog jeg i går i en fysisk test under vejledning af Rune Larsen fra AimHigh.



Wingate test...
Testen startede med at jeg skulle udføre en Wingate test, hvor man siddende på testcyklen fyrer den max af i 10 sekunder. En Wingate test bruges til at bestemme en rytters maximale power output og dermed evnen til at arbejde eksplosivt og anaerobt.

Submax test...
Derefter foretog vi en submax som bruges til at bestemme arbejdstærsklen (syregrænsen). En submax test udføres ved at man på starter testen ved en given belasting og hver 4. minut øges belastningen med yderligere 25-30 watt, undervejs registreres puls og niveau af anstrengelse efter Borg skalaen. Puls og belastning forløber nogenlunde lineært, men når pulskurven "knækker" i forhold til belastningsniveauet kan man derudfra bestemme arbejdstærsklen og rytterens watt output ved arbejdstærsklen.
En submax test giver altså et billede af en rytters evne til at arbejde aerobt (intensiv udholdenhed) og tester rytterens maksimale aerobe kapacitet.

Max test...
Til sidst stod dagens menu på max test, og som navnet antyder gælder om at nå sin maksimale puls. Man starter som udgangspunkt med en rigtig tung belastning på cyklen, og skal forsøge at opretholde denne belastning i en stabil kadence gennem 5 minutter.
Kan man ikke kan holde belastningen må man tage lidt af, men har man lige 5% mere i benene så skruer man op. Det finurlige ved sådanne en test er, at man skal disponere kræfterne således man ikke efter 2 minutter skal skrue ned for belastningen, men at man i stedet undervejs skruer mere på og efter 5 minutter når sin maksimale puls.

Det var en super god oplevelse, både fordi det er sjovt at teste sig selv og få nogle værdier på sin egen fysiske formåen og dermed indblik i hvad man kan arbejde videre med for at opnå forbedringer. Men det var også en utrolig god oplevelse fordi Rune Larsen er en yderst kompetent vejleder og har stor indsigt i fysiologi og træningsvejledning.

Sidste år fik jeg foretaget en lignende test og ved kort at sammenligne mine gamle resulater med de nye, kunne jeg rent faktisk konstatere at jeg siden sidste test har øget mit submax power output med 35 watt. Rune lagde dog ikke skjul på, at der er rum for forbedringer og optimering, så det er projektet han nu skal vejlede mig omkring og ved næste test vil der forhåbentlig være opnået forbedringer.

Man kan måske mene at det er lidt "overkill" at deltage i sådanne tests, når man nu engang kun er motionist! Meeen... hvis man (som jeg) godt kan lide den lidt mere videnskabelige tilgang til at dyrke sport og samtidig interesserer sig for fysiologi og træning - ja, så er det en enestående og sjov lejlighed til at få et bedre indblik i hvad ens egen krop kan præstere (og kroppen generelt), samt hvordan man kan optimere den fysik man nu engang er udstyret med.
Mit studie (idræt) taget i betragtning er det også meget relevant at beskæftige sig med dette felt af idrætten, men da vi som første års studerende endnu ikke har fået adgang til fakultetets "gyldne" test faciliteter og endnu heller har den fulde kompetence, må jeg derfor vente lidt endnu med at udføre fysiske test på mig selv og andre:-)!

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hey du,

Fedt at læse om folk der får lavet tests. Fik selv lavet for snart mange mange år siden, og det er da klart min ambition at få lavet hen over sommeren i år.

Men, det sjove spørgsmål er jo så: Hvor ligger dine grænser?

Kanonkuglen sagde ...

Hej Kristian: Ja det er det folk vi læse om - eller ihvertfald jeg gerne ville læse om på andre blogs:-)!
Og til det sjove... ha haaaaa... lagde du mærke til at jeg behændigt ikke havde afsløret mine grænser, eller forsøgt at snige mig udenom spørgsmålet:-)?

Henrik Bunde sagde ...

Hey hos Rune-fedt. Har også ... for mange år siden fået en lavet en test hos ham - han råbte vel lidt af dig ikk:-) ellers kommer man aldrig derud hvor det gør ondt:-) Held og lykke med specialiseringen.

Anonym sagde ...

Glæder mig til at få hevet lidt flere detaljer ud af dig..

;)

Kanonkuglen sagde ...

Hej Henrik... jeps der blev "heppet" lidt:-)!

Hej Morten: Ha haaaa... ja det må du høre ved lejlighed:-)!